Organische zoekresultaten

Wist je dat door middel van het nalopen van organische zoekresultaten je goed kunt monitoren of jouw advertenties passen bij het zoekwoord?

De eerste organische posities zijn een weerspiegeling van wat de Bol.com bezoeker wil zien. Deze posities hebben de verkopers verkregen omdat de Bol.com klant heeft aangegeven dat dit product het beste aansluit bij het gebruikte zoekwoord.  

Wanneer jij een product gaat inzetten binnen Sponsored Products kun je onderzoek doen naar de zoekwoorden door te checken of deze aansluiten bij de behoefte van de klant. Het zorgt er niet alleen voor dat je zichtbaar bent op relevante zoekwoorden maar zal er ook voor zorgen dat de gemiddelde CPC zal dalen aangezien je dan niet inkoopt op irrelevant zoekverkeer. 

 

Een voorbeeld: Stel je verkoopt een robotstofzuiger van €100. Als je zoekt in de zoekbalk naar ‘robotstofzuiger’ zie je dat de meeste robotstofzuigers rond de €100-€300 kosten, je weet dan dat jouw stofzuiger van €100 prima past tussen deze zoekresultaten wat betekent dat je goed kunt adverteren op het zoekwoord robotstofzuiger.  

 

Maar stel dat jij een robotstofzuiger van €500 verkoopt. Je zal dan voor het zoekwoord ‘robotstofzuiger’ een hogere prijs betalen aangezien de producten op de eerste organische posities rond de €100-€300 liggen. Het betekent ook wel dat de Bol.com klant dus vaak niet op zoek is naar een robotstofzuiger van €500. Je zou kunnen stellen dat inkopen op het zoekwoord robotstofzuiger geen goed idee is voor deze adverteerder.  

Echter kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de dure kliks voor lief te nemen in de hoop dat enkele klanten toch het product aan te schaffen. Al zou je er ook voor kunnen kiezen om te checken welke zoekwoorden wel aansluiten bij jouw product en de behoefte van de klant.